Comenius - Görögország

Görögországi élmények


A Comenius Egész életen át tartó tanulás program keretében jutottunk el január 18. és 23. között Görögországba. Az iskola kisbuszával utaztunk. A hosszú út után reggel érkeztünk meg Athénba. Miután elfoglaltuk szállodai szobáinkat, körbejártuk a környéket. A görög fővárosban hat millió ember él, így az autóval való közlekedés nem volt egyszerű feladat. Másnap találkoztunk a többi hét ország diákjaival –csehekkel, szlovákokkal, lengyelekkel, lettekkel, litvánokkal, bolgárokkal és a görögökkel. Délelőtti programunk az Akropolisz Múzeum és magának az Akropolisznak a megtekintése volt. Ezen a délelőttön megelevenedett előttünk a történelem, sőt délután folytatódott Athén óvárosában és az ókori olimpiai stadionnál. Amit eddig csak a történelem könyvekben láttunk, ott volt előttünk.

Délután elindultunk Volosba, ahol a hét többi napját töltöttük. Szerdán meginvitáltak minket a Megyeházára, ahol egy hölgy tartott előadást a környék turizmusáról és Volos külföldi kapcsolatairól. Ezután kirándulást tettünk egy közeli hangulatos faluba, ahol a sajátos építésű, műemléki házakat és egy falumúzeumot tekintettünk meg. Érdekes volt az időjárás, míg fenn a hegyen esett a hó, addig a tengerparton szinte tavasz volt. Hazafelé a volos-i kikötőn keresztül sétáltunk a szállodánkhoz. Este a polgármester hívott meg minket vacsorára. Előtte néptánc műsor szerveztek nekünk, amelyen megismerkedhettünk a görög népi viselettel és táncokkal.

Másnap a Meteorákhoz kirándultunk. Itt 12 sziklára épült kolostor található, amelyek nehezen megközelíthetőek, ezek közül egy férfi és egy női kolostort tekinthettünk meg. Érdekesség volt, hogy a nők csak szoknyában léphettek be, ezért a csoportunkban minden hölgy kapott egy lapszoknyát. A kolostorok szépségét talán csak a táj egyedisége múlta felül.

Pénteken került sor a prezentációk bemutatására. Minden ország elhozott egy újabb világörökséget. Mi ezúttal Hollókőt mutattuk be. A görög diákok nagyon kedvesen fogadtak minket és énekeltek nekünk. A prezentációk szünetében végigkalauzoltak minket az iskolájukban, benézhettünk néhány tanterembe és tanműhelybe.
Este búcsúvacsorán vettünk részt, ahol jelen volt minden görög tanár, akik vacsora után alaposan megtáncoltattak minket.

Az egy hét során felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk, szép tájakat láttunk. Az emberek nagyon kedvesek voltak, az ételek nagyon finomak és ha lehetne, ismét visszamennénk.Csmela Edit, Kovács Adina, Mazurák Zoltán, Rusznák Edina
11/4 osztály

 

Prezentáció letöltése >> .zip (147 MB)