Diákcsoport Kahl am Mainból

 Iskolánk  2009-ben vette fel a kapcsolatot a  Paul Gerhardt Schule-val,  egy kahl-am-main-i evangélikus általános és középiskolával .Az első évben egy tanári delegáció utazott, ezt azonban hamarosan diákcsere is követte, amely a tanulók és szülők nagy örömére azóta is tart. Évente felváltva látogatjuk egymás iskoláját, és töltünk el  egy közös, felejthetetlen hetet együtt. Tavaly mi jártunk náluk, ebben az évben pedig a mi diákjaink fogadták a 14 tagú német gyermekcsoportot, akiket az iskola igazgatóhelyettese Martin Wunderlich és felesége kísértek el.

A program idén Budapesten indult, és a rossz idő ellenére is jó hangulatban töltöttük a napot. Iskolalelkészünk Balogh Eszter kalauzolt minket. Vendégeink különösen élvezték Fővám téri központi vásárcsarnokban tett látogatásunkat. A belvárosi buszos városnézést követően utunkat a Várnegyedben folytattuk, ahol megcsodálhattuk a  kilátást a Halászbástyáról, a megújult Mátyás templomot és megtekintettünk egy a  reneszánsz budai várról készült 3D-s összeállítást a Nemzeti Táncszínház épületében. A német diákok az esti órákban érkeztek meg a családokhoz, akik nagy szeretettel és izgalommal várták őket. A későbbi  kirándulásokat igyekeztünk úgy időzíteni, hogy jusson idő az iskolai  tanórákba való betekintésre is. Csütörtök délelőtt a diákok cserepartnerükkel éppen ezért különböző órákon vettek részt. Délután pedig a gyulai várban kalauzoltak körbe minket, ide Dér Tamás kollégám kísért el.  A pénteki napot Ópusztaszeren töltöttük, ahol rendhagyó történelemóra keretében betekintést nyerhettünk a magyar történelembe. Ezen a napon Madarász Géza és Lázár Kitti kollégáim voltak segítségemre.

A hétvége tartalommal való megtöltése szokásos módon most is a szülők feladata volt, ami természetesen maradéktalanul sikerült is.  Fáradságot nem kímélve, sok érdekes családi programot szerveztek, (kalandpark, fürdő, stb.) hálás köszönet érte. Vasárnap este megtartottuk a már hagyománnyá vált iskolai sütögetést, amit ebben az évben a foci mellett egy kis íjászkodással színesítettünk. 

Az utolsó napon a diákok Hajdu Attila kollégám vezetésével bejárták a várost, melynek utolsó állomásaként  templomunkat ismerhették meg, ahol a toronyból végezetül közösen élvezhettük a gyönyörű kilátást városunk új főterére. 

Bár tudjuk, hogy jövőre ismét találkozunk, a búcsú idén is könnyesre sikerült. 

 

Szitó Tímea

 

Képek >>>