Útinapló - Kahl am Main

 

04.15.

 13 órás utazást követően 19.00 kor megérkeztünk. A családok a bemutatkozás után hazavitték diákjainkat. Az első estét ismerkedéssel töltötték, melyről másnap lelkesen meséltek.

 

04.16.

 A nap óralátogatással kezdődött. Az első órán a német diákok az előző heti gyakorlaton szerzett tapasztalataikról számoltak be. Az itteni tanulók két hetet egy cégnél töltenek, ahol feladatot kapnak. A munka végeztével egy beszámolót írnak, majd pedig referálnak az osztály előtt a tapasztalataikból.

 A második óra matematika volt. A diákok kimentek az udvarra, és méréseket végeztek, majd az osztályteremben folytatták a munkát és végeztek további számításokat. Az órákat követően a menzán ebédeltünk. Ezután elindultunk, hogy feltérképezzük a várost. Rövid séta után a városházára értünk, ahol találkozhattunk a polgármesterrel, aki sok érdekeset mesélt a városról, majd megmutatta Kahl egyik nevezetességét a víztornyot ( Wasserturm).Ezután a Kahl mentén tettünk egy sétát Seligenstadtig. Óvárosa legalább annyira belopta magát a szívünkbe mint fagyizója. A kolostor megtekintése után mindenki hazatért vendéglátó családjához.

 

04.17.

 Délelőtt ismét órákat látogattunk. Először a második osztályba kaptunk meghívást, ahol matematika és írás órát láttunk . Aztán mindenki a vendéglátó diákjával tartott. Páran egy dupla angolórát néztünk meg. Ezután természetesen jól esett a finom ebéd. Délután vonattal Frankfurtba utaztunk. Sétánkat az állatkertben kezdtük. Megnéztük a gyönyörű főteret a városháza patinás épületével, majd mindenkinek lehetősége nyílt az un. Eiserne Steg-en keresztül átsétálni a Majna túlsó partjára,majd egy másik hídon vissza a számtalan felhőkarcolójáról híres bank negyedbe.

 Persze aki e helyett mégis a Souvenirgeschäfteket választotta az sem járt rosszul, csak esetleg néhány élménnyel szegényebben tért haza.

 

04.18.

 Ezen a napon egész napos kirándulással leptek meg minket vendéglátóink. Wartburg várába mentünk, ahol elmesélték nekünk Thüringiai /Szent/Erzsébet történetét, és beléphettünk abba a szobába ahol Luther Márton a Bibliát fordította.

 A vár megtekintése után Eisenach városában a Luther házba is ellátogattunk, majd ismét szabadprogram következett.

 

04.19.

 Délelőtt a szokásos óralátogatások következtek, először a kicsiknél aztán a nagyobbaknál. Volt aki főzés órára kukkantott be, volt akinek a matematika jutott. Meghallgattunk egy külön a mi számunkra rögtönzött koncertet,melyet a gyerekek műanyag csöveket ütögetve adtak . A délutánt

 Aschaffenburgban töltöttük.

 Vonattal érkeztünk majd első utunk a Pompejanumba vezetett. Ez a csodálatos római kori épület egy pompei-i lakóház hű mása. Igényes, mindenre kiterjedő tárlatvezetést követően korabeli öltözékekbe bújhattunk. Következő állomásunk a főtéren megrendezett Fischmarkt, a hamburgi halkereskedők kirakodóvására volt. Itt a legkülönfélébb halakat, rákokat és egyéb tengeri herkentyűket kóstolhattunk.

 A hétvégét a fogadó családok egyénileg szervezték. Voltak, akik kempingezést, mások strandolást vagy kalandparkot építettek a hétvégi programba. Ezekről majd hallgassátok meg azt az élménybeszámolót, melyet a résztvevő diákok számotokra készítenek.

 

04.21.

 A vasárnap a búcsúzásról szólt. Igazi gasztronómiai élményben volt részünk, a szülők által készített sok finom salátának, grillezett húsnak és kolbásznak köszönhetően.

 

04.22.

 Hétfőn a valódi búcsú pillanata is eljött. Az itt eltöltött egy hét méltó lezárása volt a hétfő reggeli áhítat, és az a kis műsor, amellyel a német gyermekek megajándékoztak minket. Ezután vettünk búcsút vendéglátóinktól, és az iskolától, ahol az egész elmúlt hetet töltöttük.

 Az élmény nem is a megfelelő szó arra, amivel gazdagodtunk ezáltal az út által. A diákcserénk révén olyan tapasztalatokat szereztünk, melyek remélem, meghatározóak lesznek a jövőre nézve, és ez alatt természetesen nem csak a nyelvgyakorlást értem.

 Köszönjük a támogatást vendéglátóiknak, iskolánknak, a bajor egyháznak, és nem utolsósorban Dér Tamás kollégámnak, aki az egész út során nagy segítségemre volt.

 

Szitó Tímea

 

Képgaléria >>>