COMENIUS program

 

Svéd bőrönd érkezett a Székácsba

 

A Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium ismét nagyszabású projektbe kezdett. Egy újabb sikeres pályázat kapcsán az intézmény 20,000 eurót nyert a Tempus Közalapítványtól, ezúttal egy angol nyelvű Comenius nemzetközi együttműködés megvalósításához.

Ezúttal hét európai ország ismerkedik meg közelebbről egymással. Svéd, finn, belga, olasz, lengyel és török diákok tapasztalják meg a kultúrák és országok közötti hasonlóságokat, különbségeket.

A projekt címe: A Tripin Europe  WithASuitcaseFull of Games, Songs, and Stories,  projektazonosítója: 2012/CIMP-307. A megvalósítás időszaka: 2012. augusztus 1. és 2014. július 31.

A személyes utazások mellett a diákok az internet és a modern technológia nyújtotta lehetőségeket kihasználva, a távolságokat percek alatt áthidalva dolgoznak majd együtt. A projekt legkézzelfoghatóbb eleme egy bőrönd, melyet minden országnak fel kellett töltenie hazai sajátságokkal, játékokkal, képregényekkel, valamint egy, az országra jellemző plüssállattal, aki két évig fog utazni Európa-szerte.

Az első találkozásra Svédországban, Stockholm egyik peremvároskájában került sor, ahol az iskolát Fehér Borbála igazgatónő, Schmittinger Anikó intézményi kapcsolattartó, valamint A kockásfülű nyúl képviselte, aki Belgium felé vette útját. Magyarországra a svéd bőrönd érkezett, benne utazott Moses, egy rénszarvas, aki meg fog ismerkedni a Székács iskola diákjaival, Orosháza jellegzetességeivel, útinaplójában dokumentálva élményeit.

A következő utazásra már idén decemberben sor kerül. Lengyelországba utaznak majd a diákok, kísérő tanáraikkal együtt. Az életre szóló élmények mellett egy újabb bőrönddel fognak majd hazatérni.

A projekt során honlap is készül, ahol a kezdeti lépések már megtekinthetőek: http://comeniussuitcase.weebly.com/

 

Lezárult a Comenius projekt

 

Az utazások várható időpontjai, beszámolók:

2012. november: Svédország

2012. december: Lengyelország

2013. március: Olaszország

2013. szeptember: Finnország

2013. november: Belgium

2014. május: Magyarország