Pünkösdi gála

 

Iskolánkban május 24-én csütörtökön délután fél 3-kor kezdetét vette a hosszú évek során hagyománnyá vált Pünkösdi Gála. Különleges az idei alkalom, mivel a Gála időpontja közel esett Pünkösd ünnepéhez, amikor a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük. Pünkösd a kereszténység legfontosabb ünnepei közé tartozik, ám világias formája nem alakult ki, mint a karácsonynak vagy a húsvétnak. Mi ezt az ünnepet nemcsak a templomban, hanem a Gála keretein belül ünnepeljük, ahol az alsó tagozatosaink sokszínűségében gyönyörködhetnek szülők és érdeklődők.

Elsőként a 2.a és b osztály játék és táncfűzést adott elő Jankó Mónika felkészítésével.

A Költészet Napja alkalmából rendezett József Attila Városi Területi szavalóversenyen Kovács Lajos 3. b osztályos tanuló különdíjat kapott, tőle hallhattuk Pósa Lajos Haza című versét.

Népi táncaink eredete az ősi korba nyúlik vissza, amikor a szertartás része volt. A harcos múlt emlékét őrzik a botos táncok. A férfi táncok közül a verbunk mellett a leggyakoribb a pásztortánc. A pásztortáncok közül nyugaton a seprűtánc, keleten pedig a botforgatós az elterjedt. A 4.a  és b osztályos fiúk botos táncot mutattak be.

A tánctípusok közül a botos mellett a karikázó a legrégibb. Az egész magyarlakta területen elterjedt női tánc. A böjti tánctilalom erre nem vonatkozott, a lányok és asszonyok együtt zene nélkül énekszóra táncolják. Az alsó tagozatosok legidősebb leányai Tardonai karikázót mutattak be Ravaszné Horváth Marianna vezetésével.

Iskolánk Kicsinyek Kórusában második osztályostól az ötödikes diákokig énekelnek tehetséges diákjaink. Közülük többen az alapfokú művészeti iskola diákjai is, hiszen nagyon muzikális gyermekek. Műsoruk első felében Békés megyei dalcsokrot énekeltek: Hosszú farkú fecske…, Ha bemegyek…,Varga Zsuzsa bű szoknyája…, majd kánonokból egy csokrot, végül Bárdos Lajos: Elszaladt a kemence és Szőnyi Erzsébet: Én a hegyre című kétszólamú kórusműveivel búcsúzott a Kicsinyek Kórusa.

A 3. évfolyam tanulóitól páros táncokat láttunk, csárdás és ugrósok a dunántúli tájegységről.

A kis furulyások három tavaszi gyermekdallal - Láttál- e már valaha, Én kicsike vagyok…, Elvesztettem zsebkendőmet című dalokkal készültek a Gálára.

Az 1. évfolyam játékfűzésekkel, apró tánclépésekkel szórakoztatták a vendégeket.

Műsorunk végén – mint a Gála megkoronázásaképpen - a népmesék világába utaztunk a Székács Vidám Szívei Bábcsoport segítségével. Lelkes kis közösségük az idei tanévben alakult Juhászné Stréling Judit és Kaczkó Rita vezetésével. Tagjai különböző korcsoportú gyermekek, akik több iskolai rendezvényen történő szerepléssel büszkélkedhetnek. Saját készítésű bábjaik erejével, csodálatos bábjátékukkal, erkölcsi értékek közvetítésével szeretnének fényt vinni mások életébe.

A Díszteremben legördültek a szőnyegek és hirtelen bábszínházzá változott a táncparkett, amikoris a Mátyás király és az igazmondó juhász című bábjátékkal kedveskedtek a fellépő gyermekeknek.   

 

Képek >>>