Mit kíván a magyar gyermeknemzet?

Magyarország Alaptörvényének hatályba lépésekor jelent meg a „Magyarország Alaptörvénye” című reprezentatív album. Ez alkalomból a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képzőművészeti pályázatot hirdetett tavaly szeptemberben 6-18 éves gyermekek és ifjak számára. Olyan alkotásokat vártak, melyek a gyermekek és ifjak egyéni, családi, családtörténeti élményeire épültek, illetve az elképzelt közös jövőről szóltak.


Tehetséggondozó délutánok keretein belül készültünk a meghirdetett pályázatra.


Első alkalommal Tóth Judit tanárnő tartott gyermeknyelven megfogalmazott, rendkívül érdekes, diafilmes előadást hazánk főbb történelmi eseményeiről, amit ez úton is köszönünk neki. Második alkalommal a témát művészeti oldalról közelítettük meg. A képzeletünk világába történő utazást segítette a rengeteg beszélgetés, színes diaképek, videofilmek, könyvek és a magyar népzene. Végül az alkotással, a tartalomnak megfelelő képi megoldások megtalálásával, egyéni stílus kialakításával, érzések színekkel történő kivetítésével folytattuk.


A kitartó munka végül meghozta a szívünk mélyén remélt eredményt.


Közel hétezer pályaműből válogatta ki azt az első harminc alkotást- köztük iskolánk tanulójának, a 4. b osztályos Benkő Grétának a „Mit kíván a magyar gyermeknemzet?” című festményét- a zsűri, amely képviseli a mai felnövekvő nemzedék a meghirdetett tárgykörben kifejezett vizuális szemléletét, gondolatait. Gréti egy ünnepélyes díjkiosztáson vehetett részt Budapesten a Parlamentben 2011. december 18- án, ahol díjazásban részesült. A zsűri bizottság elnöke, Sipos Endre a következő elismerő szavakkal véleményezte a pályamunkánkat:
„Petőfi Sándor, ha látná ezt a rajzot, öröm töltené el a szívét. Nemcsak azért, mert ő mint a szabadság szelleme jelenik meg a képen, hanem az örökmécsesnek örülne: a láng tovább ég. Örömünkre szolgál, hogy ezekért az eszmékért a most felnövekvő nemzedék tagjai képesek harcba szállni.”
Az ünnepélyes díjkiosztást követően meghívást kaptunk a Magyar Nemzeti Galériába 2012. január 2- án, ahol a közjogi méltóságok (Orbán Viktor miniszterelnökúr) gratulációit is fogadhattuk. A kortárs magyar festők képei mellett, a „Hősök, királyok, szentek” című kiállítás, kísérő kiállításaként fél évig megtekinthető iskolánk tanulójának alkotása is a Magyar Nemzeti Galériában.


Hogyan érezte magát Gréti?


„Nagy öröm ért, hogy eljutottam a Parlamentbe. Ez úgy történt, hogy részt vettem egy országos gyermekrajzpályázaton. Témája: „Hazánk múltja, jelene és jövője”. Felkészítő tanárom Kaczkó Rita tanár néni segítségével, hétezer pályázó közül hatodik helyezett lettem.
A rajzomat nagy örömmel készítettem, nem is gondoltam akkor még, hogy ekkora sikere lesz.
Fantasztikusan jó érzés volt kimenni és átvenni az oklevelet, a rajzom mellett büszkén állni. A Parlament lenyűgöző látványt tárt elém a gyönyörű szobraival és freskóival.
Felemelő érzés volt, amikor a magyar koronázási ékszereket tekinthettem meg, és élmény volt látni a koronaőröket is. Nagyon örültem, hogy ott lehettem és remélem máskor is lesz alkalmam a műveimet megmutatni és a jövőben is hasonló sikert elérni!”Sikerként könyvelem el nemcsak a szép eredményt, hanem azt a gondosságot, szeretetet és örömöt is, melyeket a gyermekeken figyeltem meg foglalkozásaink alkalmával.
Köszönöm szépen a kitartó és lelkes munkájukat, és a jövőre tekintve, szívből kívánok hasonlóan szép eredményeket, élményeket!


Orosháza, 2012. január 16.

 

Kaczkó Rita

 

szaktanár