EGOT 2009

Evangélikus Gimnáziumok Országos Találkozója

(EGOT 2009. szept. 24-26.)

 

Tovább a képekhez>>

 

 1. Énekkar   

      ►Szeptember 24-én csütörtökön reggel 6 órakor várakozással telve indultunk az iskola elől. Kb. 5 órás út után megérkeztünk Győrbe. Az induló tanulók közül sokan először jártunk itt, mint például én is.

      Miután megérkeztünk áhítat következett, ahol az ország 12 evangélikus gimnáziumának diákjai felállították az EGOT jelképét, a haranglábat, amelyet minden iskola a Győrről szóló kérdéseket jól megválaszolva kapott meg. A kvíz végén megkérdezték, hogy kijött legmesszebbről. Attól a meggyőződéstől vezérelve, hogy a mi otthonunk van a legmesszebb, felnyújtottuk a kezünket. Bár később kiderült, ezirányú ismereteink tévesek, mégis ez segített engem ahhoz, hogy az összerakott harangot először én kondíthattam meg. Ez a feladat felemelő és megtisztelő volt számomra.

      Másnap kezdődött el az igazi munka. Mindenki csoportokba rendeződött és így új embereket ismerhettünk meg. Velünk, az énekkarosokkal Nováky Andrea a Fasori Gimnázium kórusának vezetője foglalkozott. ¼ 10-től elkezdődött a hangszálak bemelegítése és a Zsinagóga zengett az énektől. 4 óra éneklés alatt megtanultunk négy más-más műfajhoz tartozó éneket.

      Az esti gálán minden kategória résztvevői bemutathatták, hogy mit értek el egy nap alatt. Megdöbbentő eredmények születtek a média,  színjátszósok, akvarell, zenészek és sok más csoport résztvevői között. Hihetetlen, hogy az emberek egy kis együttműködéssel, összefogással, szeretettel és persze segítséggel, milyen szép eredményeket tudnak elérni. Az esti gála után a napot tábortűz zárta, amelyen felszabadultan énekelt mindenki.

A szombat délelőtt csomagolással, az EGOT lezárásával majd a hazautazással telt. Ez a találkozó csodálatos volt számomra.

                                                                                                               Krámli Lola 9/6     

►2009.szeptember 21-én reggel indultunk el Győrbe az Evangélikus Gimnáziumok Országos Találkozójára.15 diák és 2 tanár kíséretével utaztunk.Velünk tartott még iskolánk lelkésze: Kopf András. A hosszú útat követően nagy meglepetésben volt részünk. Beléptünk az iskola udvarába, s láttuk mennyi diák és tanár jött el, hogy részt vegyenek ezen a találkozón. Regisztráció után, egy áhítaton vettünk részt, melyre az iskola udvarán lévő templomban gyűltünk össze. Minden iskola kapott egy darabot a harangból, melyet a végén összeraktunk, majd meg is kondítottunk. A jelentkezés során rengeteg foglalkozás közül lehetett választani, mint például: énekkar, természetfotózás, falfestés, néptánc. Pénteken  a választott foglalkozásokon, egész napos munka várt ránk, hiszen estére mindenkinek egy produkcióval kellett készülnie. A sok munkának meglett a gyümölcse, hiszen a gálángyönyörű előadásokat láthattunk. Nagyon jól éreztük magunkat ebben a pár napban.Volt városnézési lehetőség is, amit mi ki is használtunk. Sajnos, mi Győr szépségének csak egy darabkájába kaphattunk betekintést, de így is le voltunk nyűgözve. Csodálatos templomokba tettünk látogatást. Volt alkalmunk kipróbálni a sárkányhajókázás is. Rövid tájékoztatás, felkészítés után azonnal vízre szállhattunk. Sok emberrel találozhattunk, barátkoztunk. Nagyon örülök neki, hogy volt alkalmam ezen a találkozón részt venni, hiszen nagyon sok mindent tanultam. Remélem 2 év múlva ugyanilyen magas színvonalú lesz az EGOT, amelyet Sopronban fognak megszervezni.

Oláh Ágnes 10/6

►Az Evangélikus Gimnáziumok Országos Találkozója, azaz az EGOt, idén szeptember 24- 26. között került megrendezésre.

E jeles alkalomra iskolánk is meghívást kapott. Delegációnkat 15 fő alkotta. Csapatunk jelentős része az énekkart erősítette, de találkozhattunk természetfotósokkal, zenekari tagokkal, táncos lábú fiatalokkal, színjátszósokkal, jó kézügyességgel megáldott fiatalokkal is. Mindnyájan külön előadással készültünk a péntek esti gálára, ahol a közönség tapsviharral köszönte meg egész napos munkánkat.

A rendezvény elérte célját: a közös programok segítségével új kapcsolatra tettünk szert, megismerkedtünk más evangélikus iskolák diákjaival. Számomra a legnagyobb élményt a közös éneklések, ahítatok, éjszakába nyúló személyes beszélgetések jelentették az újonnan megismert fiatalokkal.

A találkozó után élményekkel gazdagodva tértünk haza, várva a két év múlva ismét megrendezésre kerülő találkozót, melynek helyszíne várhatóan Soporon lesz.

 

  Vincze Délia (10/6)

2. Színikör

 

►A színjátszósok alkotócsapata a Beugró nevet viselte. 14 diák vett részt ebben a csoportban, mindenki valamilyen szálon kötődött a színművészethez. A csapat vezetője Miksi Attila, a Győri Nemzeti Színház Művészeti Titkára volt. Megtiszteltetés volt ilyen vezetővel dolgozni.  

A Győri Nemzeti Színházban próbáltunk, a Kamarateremben. Idő hiányában egy történetfüzért készítettünk el, aminek a központi eleme egy ernyő volt. Ehhez a tárgyhoz kapcsoltunk 7 kis jelenetet, amiben minden színjátszós megmutathatta tehetségét. A kis csapatok jól tudtak együtt dolgozni, nagyrészt olyanok voltak egy jelenetben, akik ismerték egymást. A művész úr különös tekintetet fordított minden egyes diákra. Próbálta ötleteivel színesíteni és átérezhetőbbé tenni az előadást. Ezt bizonyítja az is, hogy péntek délután még két próbára került sor. Több jelenetben kisebb- nagyobb változtatást javasolt a művész úr, még az utolsó percekben is. Az előadás jól sikerült, az improvizációs feladatokat minden csapatnak sikerült jól megoldania, és a saját tehetségéhez mérten előadnia.

Nagyon jól éreztük magunkat, hiszen a programok sokszínűek voltak, a vendéglátók és a résztvevők pedig barátásgosak és nyitottak. Érdemes volt elmenni, és részesei lenni ezeknek az eseményeknek.

 

Palacsik Kinga (11/6)

 és Sarkadi Krisztina (9/6)

3. Szimfónikus zenekar

 

►A EGOT-ra az ország 12 gimnáziumból jöttek diákok, akiket 18 csoportba osztottak be, attól függően, hogy mihez értenek. Én a klasszikus zenét játszók közé kerültem, hiszen évek óta tanulom a hegedülés művészetét. 17 diáktársammal alkottunk egy csapatot. A vezetőnk Murányi Péter volt. Péntek délelőtt kezdtük a gyakorlást az esti gálaműsorra, ahol a diákok bemutatták, mit tanultak egy nap alatt. Nagyon izgalmas volt a munka, mivel csak reggel kaptuk meg a kottát, amit este játszanunk kellett. Eleinte Molnár Gyula foglalkozott velünk, amíg meg nem érkezett Medveczki Ádám karnagy úr. Nagy megtiszteltetésnek éreztük, hogy, bár rövid időre, de egy ilyen művész irányítása alatt zenélhettünk. Sokat tudtunk tanulni egymástól, elleshettünk egy- egy jó technikát. Az esti előadás nagy élmény volt számunkra, s a közönség óriási tapssal fejezte ki elismerését. A gála után visszautaztunk a táborhelyre, ahol még éjfél körül meggyújtották a tábortüzet, és aki szeretett volna az énekelhetett is. Következő nap délelőttjén, a záró istentisztelet után hazaindultunk Orosházára.

Szerintem ez a tábor nagyon jó ötlet volt, mivel így meg lehet ismerni másokat, barátokat lehet szerezni. Nekem nagyon nagy öröm volt, hogy elmehettem, és részt vehettem ezen a találkozón.

Kis Anita

(11/6)

 

4. Természetfotó

 

►2009. szeptember 24-26. között Győrben került megrendezésre az Evangélikus Gimnáziumok Országos Találkozója. A mi iskolánkat 15 tanuló képviselhette.

 Rengeteg program közül választhattunk. Fantasztikusan sikerült az alkotótábor, nagyon jól éreztük magunkat és barátokat is szerezhettünk. A gyönyörű munkáink elkészítésében dr. Alexay Zoltán biológus, természetfotós volt segítségünkre. 5 helyszínen készíthettük el természetfotóinkat, a Duna közelében. Munkáinkat bemutathattuk 25-én a Zsinagógában megrendezett gálaműsoron. Egy kis videóba foglaltuk össze az aznapi munka "termését", amit minden résztvevő megnézett és nagy tapssal illetett.

 Weöres Sándor: „Örömöm sokszorozódjék a te örömödben, hiányosságom váljék jósággá benned./ Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra." Ez a néhány sor, melyet a 2009-es EGOT mottójának is nevezhetnénk, azt hiszem összafoglalja a találkozó lényeget.

 

Kiss-Horváth Dóra

(12/4) 

5. Textilművész

 

►Ez a szó az Evangélikus Gimnazisták Országos Találkozójának rövidítése. Az ország 12 evangélikus gimnáziumából hívtak meg olyan fiatalokat, akik bármilyen művészeti ágban  bizonyították tehetségüket. Ez a rendezvény Győrben került megrendezésre. Csütörtökön délelőtt érkeztünk meg a városba, a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központba. A regisztráció során mindenki kapott egy ajándékcsomagot, mely tartalmazott egy ismeretterjesztő könyvet Győrről, és egy kis trikolort. Ezeknek az apróságoknak, nagyon örültem, szerintem, jó ötlet volt. Minden csoport kapott egy egyenpólót, melynek elején az intézmény neve, hátul pedig a rendezvény logója szerepelt. Én a textilesek csoportjába jelentkeztem, mivel ehhez állt legközelebb a bőrdíszmű, amivel nagyon szeretek foglalkozni.

Ebéd után mindenki részt vett az általa választott fakultatív programon. Én a városnézőkkel mentem. Megnéztük a Széchenyi főteret (mely Európa legszebb főtere lesz majd) és még számos nevezetességet. Érdekes volt. A szabadidős programok után elmentünk Győrújbarátra, mert ott volt a szállásunk. A finom vacsora után bábszínház következett, melyet nagyon élveztünk.

Pénteken reggel ismét Győrbe, az iskolába mentünk, és kezdetét vette az alkotótábor. A tevékenységek során a csoportok, tanáraik vezetésével, különböző alkotásokat, produkciókat hoztak létre.

A tanárunk a nemezelést (egy kivágott sablonra öt réteg nemezt hajtogatnak és aztán ezt szappanos vízzel dörzsölik) tanította meg nekünk. 17:15-kor befejeztük a munkát és elkezdtünk gyülekezni az udvaron. Ezt követően elsétáltunk a Széchenyi térre és ott megvacsoráztunk. A vacsora után a helyi zsinagógába mentünk, ahol egy gálaműsorral zártult az EGOT. Itt minden alkotócsoport bemutatkozott. A gála után visszamentünk a szállásra. Utána tábortűz következett, ami egészen 2:45-ig tartott.

Másnap reggel összepakoltunk, megreggeliztünk, kaptunk uzsonnát a hosszú útra és egy ajándék medált. Utána indultunk haza. Én nagyon jól éreztem magam, örülök, hogy részt vehettem ezen a találkozón.

Lengyel Balázs (12/4)

 

                                                                                                                              

 

6. Akvarell

►Hosszú út után érkeztünk meg Győrbe, az EGOT- ra. Ebben az évben a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási központ adott helyet ennek az eseménynek. Mivel volt egy kis időnk, ezért sétáltunk egyet a belvárosban. Ezután visszamentünk az iskolába, ahol elkezdődött a nyitó áhítat. A délután folyamán, fakultatív programokon vehettünk részt. Például várost nézhettünk, ott lehettünk egy kézilabdaedzésen. Én a sárkányhajózást választottam, de nem vettem rajta részt. Helyette egy közeli parkban ültünk le beszélgetni, pihenni. A szállásunk Győrújbaráton volt. Itt este egy különleges műsort láthattunk a Márkus színház előadásában. Utána pedig táncház várta az érdeklődőket. Második nap alkotótábor keretében kimentünk a Radó-szigetre és ki próbálhattuk az akvarell technikát. Sok szép kép készült különböző témákban. Ezekből kiállítás készült a gálaműsorra, ahol mindenki bemutatta mit csinált a nap során. Többek között az énekkar csodás énekekkel lepett meg minket, a beugrósok egy előadással készültek, a fotósok bemutatták képeiket, melyeket a nap folyamán készítettek. A műsor sokáig húzódott és későn értünk haza, de a tábortűz így is meg lett gyújtva. Sokáig énekeltünk körülötte. Utolsó nap záró áhítaton vettünk részt. Ezután haza indultunk. Kellemes volt ez a pár nap Győrött, sok új barátra tettem szert.

Gombkötő Klaudia (9/6)

7. Elektronikus honlapszerkesztés

 

 
Csütörtökön reggel hatkor indultunk és kb. 5 órás utazás után megérkeztünk a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központba. Aznap várost néztünk, majd a megnyitó után mindenki elment arra a programra, amit saját maga választott. Én a sárkányhajózásra jelentkeztem. Bár még nem hajóztam így, ennek ellenére nagyon élveztem. Ezután Győrújbarát felé vettük az irányt, ahol a szállásunk volt. A hely természeti adottságai lenyűgöztek bennünket. Este bábszínházas előadáson megnézhettük a Csongor és Tündét, ami szintén tetszett.
Másnap reggeli után visszaindultunk Győrbe, ahol mindenkinek volt 1-1 foglalkozása. Valakinek riportot kellett készítenie, valakinek zenélnie kellett, nekem pedig egy honlapra kellett cikket írnom. Vezetőnk Sulyok Natália volt, aki az ottani Kisalföld újságnak a honlapszerkesztője. Először megnéztük a szerkesztőséget, ahol éppen mindenki a maga cikkét írta, majd a nyomdát is megtekintettük, ahol betekintést kaptunk az újságnyomtatás rejtelmeibe.. Ezután mindenkinek saját cikket kellett írnia, amiről akart. Én a kézművesekről írtam. Estére egy gálán mindenki bemutathatta mit készített, mit alkotott aznap. Ezután visszatértünk a táborba, ahol egy tábortűz mellett énekeltünk.
Harmadnap egy záró áhítat után mindenki hazaindult. Összegezve: nagyon jó három nap volt.

 

Patai Ádám (11/6)