Pedagóguskonferencia
2008.05.10.

Országos Evangélikus Pedagóguskonferencia

A találkozó igéje: "Boldog, aki felolvassa, és boldogok, akik hallgatják ezeket, a prófétai igéket, és megtartják azt, ami meg van írva bennük: mert az idő közel van." (Jel 1,3)

A konferencia helye: Az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A konferencia ideje: 2008. június 30. (hétfő) - július 2. (szerda)

A konferencia előadói és témái:

Dr. Hoffmann Rózsa egyetemi docens: Biblia és nevelői felelősség         
 
Dr. Csepregi András evangélikus lelkész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docense: A Biblia és a nevelés
 
Dr. Csermely Péter professzor: Biblia és tudomány. Hogyan nevelhetünk hittel tudóst?
 
Az alkalom vendége volt Gryllus Dániel is, aki az Énekelt Biblia című előadásával, iskolánk ének tanára, Domjánné Szólik Anikó pedig néhány gitárkíséretes énekkel színesítette a találkozó programját.
Az előadások után kötetlen beszélgetés, tánc és terített asztal várta a vendégeket.

További képek a konferenciáról

Fakultatív programok:

1. Kardoskút

A szikes tó 1979 óta a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik. Tél végén gyülekeznek a tavon az északra vonuló vadludak és récecsapatok több tízezres tömegben. A tószéli rétek füves tocsogóin nagy- és kispólingok, és pajzsoscankók csapatai pihennek. A tavasz melegedésével a szikes partokon közel a vízhez építi fészkét a gulipán. A tó partján csenkeszes, bárányparéjos szikfokon széki lile foglalja el fészkelő helyét. A magasabb füvű legelőn bíbicek, godák és piroslábú cankók költenek.

Októberben-novemberben a daru vonulása különleges esemény a tó életében. A darvakkal egyidőben indul az északi vadlúdvonulás is. ősszel hatalmas madársokadalom népesíti be a tavat és környékét A tavat ősi pusztai és másodlagos vetett gyepek, szántóföldek övezik. A mai pusztanevek (Fecskés, Kis-Bogárzó, Nagy-Bogárzó, Csomorkány) mind egykori tavak, vízállásos területek helyét jelölik. Az ősi löszgyepfoltokon értékes és ritka fajok élnek, mint a vetővirág és a közönséges borkóró.

A Vásárhelyi puszta védelme a régi tanyavilág emlékeivel lehetőséget ad arra, hogy a paraszti világ kultúrája, gazdálkodása fennmaradjon. A táj szépsége, a töretlen látóhatár, a gyepek, extenzíven művelt szántók mozaikjainak megőrzése biztosíthatja a vidék természeti értékeinek fennmaradását.

A Kardoskúti Fehértó területi egység Sóstói-telepén található a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság magyar szürke szarvasmarha, racka- és cigájajuh állománya. A régi háziállatfajták felbecsülhetetlen értékeket hordoznak, értékes géntartalékként a jövő állattenyésztésében is fontos szerepük lesz. Az állattartó teleppel szoros kapcsolatban épülőben van a Nemzeti Park látogatóközpontja, ahol a néprajzi, természeti értékek bemutatása mellett, lehetőség lesz a természetvédelmi, környezetvédelmi szemléletformálás gyakorlati megvalósítására is. A védett terület közvetlen közelében, Pusztaközpontban található a Kardoskúti múzeum.

Internet: www.kardoskut.hu

2. Orosháza-Gyopárosi Gyógyfürdő

GYÓGY-, STRAND- ÉS ÉLMÉNYFÜRDŐ

Az Alföld Gyöngyeként ismert Orosháza-Gyopárosfürdő délkelet-magyarországi üdülőhely, Orosháza központjától 3 kilométerre. Termálvizes és gyógyvizes medencéit jelenleg két mélyfúrású kút táplálja, 40-50 oC hőmérsékletű vízzel. A természetes alkáli-hidrogénkarbonátos víz kiválóan alkalmas mozgásszervi, reumás és ízületi bántalmak, nőgyógyászati panaszok gyógyítására, valamint balesetek utáni rehabilitációs kezelésre.
A fürdőt és a gyopárosi tavakat övező parkerdő tiszta levegőjével, meghitt csendjével kellemes pihenést, kikapcsolódást biztosít az ideérkezők számára. Legyen Ön is vendégünk! Fedezze fel Gyopárosfürdőt!

GYÓGYÁSZATI KÖZPONT

A Gyógyászati központ a víz gyógyerejére alapozva teljes körű szakorvosi ellátást és gyógykezelést biztosít a gyógyulni vágyóknak. Itt a fizioterápiás ellátások valamennyi típusa megtalálható: balneo-, elektro- és mechanoterápiás kezelések egyaránt igénybe vehetők.
Az épületben a városi kórház teljes reumatológiai szakrendelése is helyet kapott. A gyógyászati kezelések társadalombiztosítási finanszírozással, orvosi rendelvényre vehetők igénybe, vagy fizető szolgáltatásként állnak rendelkezésre.
Kiemelt szolgáltatások:
gyógymasszírozás, víz alatti vízsugármasszázs, vízi- és száraz gyógytorna, súlyfürdő, elektroterápiás kezelések.
Aquafitness, 18 év alatti csoportos gyógytorna, biorezonanciális terápia.

EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ KÖZPONT

Mint a neve is mutatja, az épület rekreációs, frissítő szolgáltatásokat nyújt, melyek a következők: szolárium, szauna, testmasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, pezsgőfürdő, víz alatti kondicionáló torna, alakformáló masszázs, relaxációs masszázsfotel, biorezonanciás terápia.
Az épület előcsarnokában található kávézó biztosítja a vendégek széleskörű ellátását.
A két épületet összekötő folyosón hírlapüzlet, kozmetika, fodrászat, manikűr-pedikűr, valamint fehérnemű és fürdőruha üzlet található.
Gyopárosfürdő jelképe a víztorony, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a fürdő területére és a gyopárosi hármas tórendszerre. A kilátó ad otthont a Gyopáros történetét bemutató állandó kiállításnak is. A víztorony körüli épületegyüttesben található üzletek és vendéglátó egységek biztosítják a vendégek színvonalas kiszolgálását.
Sportolási célra 50 méteres, feszített víztükrű uszoda áll a vendégek rendelkezésére, mely versenyek lebonyolítására is alkalmas. A gyopárosi tórendszer területe 14,7 ha, mely csónakázásra, vízibiciklizésre ad lehetőséget.
A programkínálatot évente visszatérő rendezvények színesítik úgymint: Nemzetközi Hajómodellező verseny, Nemzetközi Kenyérünnep, Nemzetközi Solymásztalálkozó.

Internet: www.gyoparosfurdo.hu

3. Eszter tanya


A tanya két, 3 ill. 4 ágyas szobából áll (szükség szerint pót ágyazható), 8-10 fő elhelyezésére alkalmas. A szobák korhű, tájjellegű, a kényelemnek megfelelő bútorokkal, népi szőttesekkel és a paraszti élet használati tárgyaival kerültek berendezésre.
Minden szobához fürdőszoba tartozik. A beszélgetésekhez társalgó, a sütéshez-főzéshez teakonyha áll rendelkezésre (mikrohullámú sütő, tea-és kávéfőző, hűtőszekrény, gáztűzhely).
Előzetes egyeztetés alapján mindenki választhat kedvére programot: hintós sétakocsizást, pónilovaglást; - idény és igény szerint - bemutató jellegű mangalica disznótort; házi kenyér és kalácssütést; a hagyományoknál maradva kemencés és szlovák tájjellegű ételek megkóstolását; kézműves foglalkozást (csuhé, szalma, gyöngyfűzés, szövés, gyertyaöntés, mézeskalácssütés..); állatsimogatást; szabadtéri játékok lehetőségét a fából készült játszótéren. Az udvaron bográcsozóhely, flekkensütő, szalonnasütő teheti még hangulatosabbá az estéket.
Cím: 5920 Csorvás, Tanya 182.
Telefon: 20/824-8254
Internet: www.esztertanya.hu

Nyitva tartás: egész évben


Kapcsolódó oldalak:
» Aktuális hírek, információk
» Képgaléria